Klassresor


Klassresor är roliga, utvecklande och sammansvetsande för klassen. Det kan vara korta resor till Sundsby Säteri på Tjörn, Töllås fårgård eller hem till någon i klassen. Klasserna brukar också arbeta för att kunna åka längre bort. Nu i höstas var klass 7-8 i Norge och forsrände, red, gick på tur och klättrade i berg. Det var ett äventyr och en prövning.

Vi tror att en hård prövning är något som behövs i den åldern, att få ett slags ”mandomsprov”. I nästan alla kulturer finns någon form av initiationsrit för ungdomar i den åldern. Här i Sverige har vi glömt bort att det är en viktig sak, i värsta fall kan det leda till att ungdomar söker destruktiva kickar i andra sammanhang.

Klassen över nuvarande 7-8:an fick inte åka längre bort än en ö i Havstensfjorden, å andra sidan hade de varit i Frankrike i sexan. I sexan läste de om Rom och medeltiden och fick sedan se en romersk akvedukt, ett romerskt tempel, en medeltida borg o.s.v. i södra Frankrike. De hade arbetat, uppträtt och gjort en egen cd-skiva som de sålt för att samla ihop till Frankrikeresan. I sjuan fick det bli ett mindre kostsamt äventyr på flotten de byggt som ett teknikprojekt, men det var ett hårt slit att släpa hem flotten efter roddbåt. På hemvägen hade de strömmen emot sig och en tältnatt i kroppen, de som satt kvar hela vägen och turades om att ro hade helt klart växt när de äntligen fick komma i land.