Hemkunskap


Tidigare har vi haft hemkunskapen koncentrerad till klass 8 och den hemkunskap som klassläraren har haft har bara varit en naturlig del av undervisningen, livet och gemenskapen. I och med nya riktlinjer i LGR11 har vi mer medvetet spridit hemkunskapen till alla år.

Alla hjälps vi åt att hålla fint omkring oss, varje dag, både i klassrummet och matsalen. Det är faktiskt svårare än man tror att torka av bordet när man är sju år. Den lite äldre eleven torkar av bordet i ett nafs (om än under protest) men tycker kanske att källsorteringen är svårare.

Ettorna bakar pepparkakor som de bjuder på tillsammans med åttornas lussekatter på Lucia. Ett par fredagar per läsår ansvarar de respektive klasserna för att laga mat åt hela skolan, det kan vara klass 3-4 som lagar minestronesoppa bredvid sin kolmila eller klass 6-7 som gör tacos i smedjan. Klass 8 sätter samman en måltid i köket utifrån näringslära och serverar och presenterar i matsalen.

Från och med i år är det klass 2 som sköter komposten.

Hemkunskapen ingår naturligt till vardag och fest. När vi har Mikaelifest (runt 29 september) gör ettorna skördesoppa till alla elever, tvåorna skapar ett vackert skördebord, treorna bakar bröd, några bakar draktårta, åttorna gör modbanan och niorna är ledare för de åldersblandade grupperna.